Len sławny jest ze swych wartości już od czasów antycznych. Współcześnie olej z nasion lnu wyciskany na zimno, używany jest do celów zdrowotnych, kosmetycznych, kulinarnych. Z kolei wyciskany na gorąco, posiada przeznaczenie techniczne do wyrobów farb, lakierów, barwników, kitu i żywic artystycznych.

Olej kokosowy

Autor: Phu Thlnh Co
Źródło: https://www.flickr.com
Zawarte w nasionach lnu składniki posiadają oddziaływanie osłaniające otoczkę śluzową układu pokarmowego. Wyciskany na zimno z siemienia lnianego olej lniany mieści ogromnie wiele kwasów omega-3. Badania naukowe pokazują, iż właściwa wielkość w diecie omega 3 może być lekarstwem, oraz działać zapobiegawczo na sporo chorób związanych z pracą mózgu, takich jak przygnębienia, czy dolegliwości maniakalno-depresyjne, także schorzenie Alzheimera.

Jeżeli jemy olej lniany, bez trudu pozyskamy odpowiednie proporcje omega 3. A jeśli ponadto zjemy porcję ryb kilka razy w tygodniu, możemy być spokojniejsi o własne zdrowie. Aby olej nie utracił swoich drogocennych właściwości, musi być odpowiednio sporządzany i przechowywany (sprawdź).

Nie wystarcza Ci ten krótki tekst umieszczony na tej stronie? Nie martw się i sprawdź więcej higienizacja stomatologiczna w tym miejscu, przeczytasz tam tego typu informacje.

Musi być przechowywany w ciemnych butelkach, bo pod wpływem światła zaczyna się psuć i utleniać.
Olej lniany powinien posiadać płynną spoistość i być nienagannie przejrzysta. absorbuje różne wonie, w związku z tym trzeba opakowania szczelnie zamykać. Oleje (sklep ze zdrową żywnością) trzeba magazynować w temperaturze nie wyższej niż 15o C, lecz perfekcyjne warunki zagwarantuje im temperatura + 4 do +8o C. Oleju lnianego nie powinno się wykorzystywać do obróbki kucharskiej, wyłącznie zużywać na zimno, jako uzupełnienie do pokarmów.

Jeżeli masz ochotę pogłębić zagadnienie, to zapraszamy Cię do tekstu, który znajduje się pod tym linkiem. Tam zawsze znajduje się bieżąca publikacja (https://maxhemp.pl/2020/04/20/20-04-swieto-marihuany/).

Znakomity olej kokosowy odnalazł przeznaczenie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, dzięki swoim przymiotom leczniczym i pielęgnacyjnym. Jest najlepszym lekarstwem na odchudzanie. Pozwala bowiem pozbyć się nadwagi gdyż nie odkłada się w formie zbędnego tłuszczu, ale jest wykorzystywany do produkcji energii i wypalania kalorii.
Najzdrowszym olejem kokosowym jest ten tłoczony na zimno. W temperaturze do 26 stopni C olej kokosowy (oleje kokosowe – sklep ze zdrową żywnością) zatrzymuje postać stałą, jest białej barwy, ma wyraźny i bardzo przyjemny koksowy zapach. W wyższej temperaturze staje się ciekły. Trzeba wystrzegać się oleju kokosowego rafinowanego.